Till skillnad från många andra casinospel så är Black Jack inte bara ett turspel utan också i rätt så hög grad också ett skicklighetsspel. Om man tar exempelvis Roulette så kan man ju inte förutsäga vilket nummer som kommer upp på hjulet utan där handlar det mest om att chansa och hoppas på turen. När det gäller Black Jack däremot så kan man visserligen inte veta vilka kort man kommer att bli tilldelad, däremot så finns det ändå en rätt stor del av spelet som man faktiskt kan påverka. Man väljer själv när man ska stanna respektive ta ett ytterligare kort. Och man kan använda sig av olika Black Jack strategier, tekniker och strategier för att öka chansen att vinna.

Splitta paren
En av de Black Jack strategier som finns inbyggt i själva spelet är möjligheten till split. Om man som spelare får ett par på handen så kan man välja att splitta eller dela detta par så att man får två stycken händer istället för en hand. Det innebär att man får betala en ny insats, men å andra sidan så ökar man också sina chanser att vinna. Det man dock bör tänka på är att det inte alltid är lönsamt att splitta par. Man brukar ha som en tumregel att tior aldrig bör splittas, men däremot bör åttor och ess alltid splittas. Faktum är att ess är de bästa korten i Black Jack eftersom de både kan räknas som ett och fjorton, därför har man ett guldläge om man sitter på två händer med ett ess i vardera hand.

Räkna korten
Korträkning går ut på att man ska räkna alla kort som används under spelets gång för att man på så sätt ska försöka hålla koll på vilka kort som finns kvar i kortleken. Om det finns många kort kvar i kortleken som är gynnsamma för spelaren (ess, kung, dam, knekt och tio) så kan man satsa mer än om det finns många kort kvar i kortleken som är ogynnsamma för spelaren (korten mellan 2 och 6).

Black Jack scheman
På nätet finns olika Black Jack scheman som kan guida spelaren till vad han eller hon ska göra i olika situationer. Beroende på vilka kort man har på hand så kan man från dessa scheman få tips om ifall man ska stanna, ta ett ytterligare kort, splitta och så vidare.