Redan 1962 utvecklades Black Jack strategin korträkning, som sedan dess har blivit en otroligt populär och välanvänd strategi som människor över hela världen har använt för att försöka slå dealern. En anledning till varför korträkning har blivit en av populära Blackjacktaktiker är troligen för att alla kan använda det och att det heller aldrig kan räknas som fusk.

Beat the Dealer
Det var Dr Edward Thorp som utvecklade korträkning som Black Jack strategi. Han skrev en bok om sin strategi som han kallade för Beat the Dealer. Den boken blev en av de bäst säljande böckerna i New York Times och än idag säljs mängder av böcker om korträkning. Boken handlade kort och gott om hur man som spelare skulle kunna använda korträkning för att veta när man ska satsa och när man bör hålla på sina insatser. På så sätt kan man använda en Black Jack strategi för att maximera sin vinst.

Olika varianter av korträkning
Idag finns det några olika varianter av korträkning. Den variant som Edward Thorp utvecklade i början av 1960-talet var Hi/Lo-systemet. Det går ut på att man ska hålla koll på de kort som har använts i kortleken, för att på så sätt veta vilka kort som finns kvar i kortleken. Om man vet att det mestadels finns kort kvar som är gynnsamma för spelaren så innebär det att man kan satsa mer än ifall det mestadels finns kort kvar som är gynnsamma för dealern.

Såhär går korträkning till
Korträkning innebär att man varje gång ett kort delas ut ger kortet en viss poängsumma. Detta eftersom vissa kort är till fördel för spelaren och vissa kort är till fördel för dealern. De kort som är gynnsamma för spelaren är 10, knekt, dam, kung och ess, därför får de poängsumman -1. De kort som är gynnsamma för dealern är korten mellan 2 och 6, därför får de poängsumman 1. Korten 7, 8 och 9 är däremot neutrala och får därför poängsumman 0. Medan man spelar så sitter man hela tiden och räknar korten och man börjar på 0 vid varje blandning av kortleken. Tanken är att ju mer på plus man hamnar i sin korträkning, desto högre satsningar vågar man göra.