I Black Jack finns det gott om olika strategier och taktiker som man kan använda sig av. En av dessa kallas för försäkring. Om man spelar på ett engelskspråkigt casino brukar det benämnas för insurance.

Vad är en försäkring?
En försäkring kan vara bra att ha i vissa lägen, men inte alls särskilt gynnsam i andra lägen. Precis som när det gäller alla andra spelstrategier gäller det alltså att veta vad det innebär och när det är bra att använda sig av strategin. En försäkring brukar erbjudas ifall dealerns öppna kort är ett ess. Då får alla spelare runt bordet möjlighet att köpa en försäkring om de vill. Det kostar hälften så mycket som den ursprungliga satsning man gjorde inför spelomgången. Anledningen till att man ska teckna en försäkring är för att den är tänkt att försäkra mot att dealern ska få Black Jack. Om dealern har ett ess som sitt öppna kort så vill man inte att han eller hon ska ha en tia som dolt kort eftersom det innebär att dealern har en Black Jack på sin hand.

Varför ska man teckna en försäkring i Black Jack?
Om man köper en försäkring och det visar sig att dealern har en Black Jack så betalar försäkringen ut 2:1 till spelaren. Men om det däremot visar sig att dealern inte alls har någon Black Jack så tappar man den insats som man har betalt för försäkringen och spelet fortsätter som vanligt. Fördelen med att teckna en försäkring är just att man vinner trots att dealern har en Black Jack. Men nackdelen med en försäkring är att oddsen för att dealern skulle ha en Black Jack är alldeles för dåliga för att det ska vara värt att betala extra för en försäkring. Det sägs att oddsen för att en dealer ska få en Black Jack bara är 55:1 och en Black Jack inträffar endast vid omkring var 20:e hand. Det man också ska tänka på är att en försäkring också kostar en slant att teckna. Om dealern inte har någon Black Jack så innebär det att spelomgången fortsätter och det är inte alls säkert att man vinner bara för att dealern inte hade någon Black Jack på sin starthand. Så försäkringen innebär ingen garanterad vinst. Därför bör man tänka efter innan man tecknar den.